Näin hankit fi-verkkotunnuksen

FI-verkkotunnus uudistui 5.9.2016 alkaen. Suurin muutos oli siirtyminen välittäjäpalvelumalliin. Käytännössä tämä tarkoittaa että rekisteröinti ja uusiminen ei ole ole mahdollista suoraan Traficomin (ent. Viestintävirasto) verkkotunnuspalveluun, vaan se on tehtävä verkkotunnusvälittäjän kautta. Carkki.net on Traficomin virallinen verkkotunnusvälittäjä ja hoidamme kaikki tarvittavat asiat puolestasi sekä neuvomme tarvittaessa.

Lue tämä sivu fi-domaineista ennen rekisteröintiä. Alla on tietoja fi-verkkotunnusten edellytyksistä. Vastuu verkkotunnuksen lainmukaisuudesta on verkkotunnuksen käyttäjällä.

FI-verkkotunnuksissa sallitut merkit ovat kirjaimet a-z ja numerot 0-9. Lisäksi sallittuja merkkejä ovat kansalliset merkit å, ä ja ö sekä Suomessa puhuttavan saamen kielen merkit ja lisäksi tavuviiva-miinusmerkki. Suosittelemme kuitenkin rekisteröimään ensisijaisesti ilman erikoismerkkejä olevan verkkotunnuksen. Esimerkiksi ulkomaalaisille käyttäjille ä ja ö osoitteessa voivat aiheuttaa suuria haasteita.

Voit kuitenkin hankkia ilman erikoismerkkejä olevan verkkotunnuksen rinnalle myös erikoismerkkejä käyttävän verkkotunnuksen, jolloin käyttäjät voivat asioida sivuilla kummallakin vaihtoehdolla niin halutessaan.

Verkkotunnuksen lainmukaisuus

Ennen verkkotunnuksen hankkimista käyttäjän on varmistuttava verkkotunnuksen lainmukaisuudesta, eli siitä, että ei esimerkiksi rekisteröi itselleen suojattua nimeä tai tavaramerkkiä. Suojatun nimen mukainen verkkotunnus voidaan joutua jopa peruuttamaan.

Traficomilla on oikeus poistaa fi-verkkotunnusrekisteristä suojattua nimeä tai tavaramerkkiä vastaava tai sen kanssa samankaltainen fi-verkkotunnus, mikäli nimen tai merkin haltija vaatii verkkotunnusta poistettavaksi.

Verkkotunnus ei saa rekisteröintihetkellä

Suojattuja nimiä tietoyhteiskuntakaaren perusteella ovat mm.

Suojatut nimet ja tavaramerkit voi tarkistaa seuraavista rekistereistä:

Lisätietoja löydät Traficomin verkkotunnus sivuilta tai kysymällä meiltä.